مدیریت بحران کسبوکار
برای مدیریت کردن شرایط موجود مهمترین موضوع بهینهکردن هزینهها است. بهطورکلی کار را به دو بخش ستاد و صف تقسیم میشود که متاسفانه در شکلگیری استارتاپها، استارتاپ غالبا وارد بحث هزینه کردن در فضای ستاد و هزینههایی میشود که ارتباط مستقیمی با کسبوکارشان ندارد.
در کسبوکار و بیزینس هم درخواستها کماکان وجود دارد اما تعدادش بسیار کم شده است. شرایط کنونی مانند فنری میماند که در حال جمع شدن بوده که پس از عبور از این وضعیت شرکتها شرایط خوبی را تجربه خواهند کرد که همه باید برای آن زمان خود را آماده کنند.
شرکتها همچنین در راستای مدیریت بحران سعی کردند که مدلهای دیگر درآمدزایی دیگری را ایجاد کنند.
در این روزها که همه جهان درگیر این بحران است، یا باید با آن کنار بیاییم و یا اتفاقی برای آن میافتد!
برای مثال یک شرکت گردشگری سلامت، در یک یا دو شهر فعالیت میکند. حال بهتر است این را با شهری مانند استانبول و دبی مقایسه کنیم که پایه آنها بر گردشگری است. اگر نتوانیم از این بحران بیرون آییم چه اتفاقی برای این شهرها و یا کشورهایی که بر پایهی گردشگری هستند، میافتد.
حتی لیگهای فوتبال هم دچار بحران شدهاند و چه اتفاقی برایشان رخ خواهد داد؟ برای نمونه لیگ انگلیس حق پخش بسیار سنگین دارد و… اما اکنون فعالیتی نمیکند.
بهطورکلی میتوان گفت بسیاری از بیزنسها و فعالیتها صفر مطلق شدهاند. بنابراین باید اتفاقی رخ دهد؛ حال یا بهروی نابودی خواهد رفت و یا درست میشود. درواقع حد وسط ندارد.
تغییر مدل کسبوکار
بهغیر از بخش لجستیک و عملیات مجموعه که فرآیند ترنسفر، پیکاپ فرودگاهی و… را انجام می دهند، باقی اعضای یک گردشگری سلامت به کار خود ادامه میدهند.
این تیمها در حال حاضر روی تولید محتوا به زبانهای مختلف کار کرده و وبسایتشان را بهروزرسانی میکنند.
درواقع در شرایط کنونی کار را بیشتر سیستماتیک کرده و روی رضایت مشتری و نرمافزار CRM مجموعه فعالیت چشمگیری انجام میدهند.
با این حال تاثیر کرونا بر گردشگری سلامت بهگونهای است که تغییراتی درمدل درآمدزایی شرکتها رخ داد و آن هم حرکت به سمت جراحیهای درمانی است؛ زیرا تمرکز مجموعهها در گذشته بیشتر روی جراحیهای زیبایی بود. همچنین بازار هدف را از اروپا به کشورهای همسایه سوق دادند.
اهمیت نیروی انسانی
به نیروی انسانی باید ریشهای نگاه کنیم؛ در مرحلهی اول استخدام نیرو باید به جذب نیروی انسانی و قبل از آن مدیر HR قوی توجه داشته باشیم. درواقع این برای هر استارتاپی ضروری است که فرآیند جذب و استخدام را بسیار جدی گرفته و با وسواس این کار را انجام دهد.
اگر بخواهیم پروسه منابع انسانی را به سه دسته تقسیم کنیم، رویه از نیروی انسانی به منابع انسانی و درنهایت به سرمایه انسانی خواهیم رسید.
این شرکتها معمولا در بخش مالی هم برنامههایی را مبنی بر آنکه بتوانند از اعضای تیم حمایت کنند، داشتند. اما ناگزیر آن دسته از افرادی که با بیماران بهصورت مستقیم کار کرده و فرآیند تسهیلگری را برای آنها انجام میدادند، از تیمها جدا شدند.
در شرایط موجود اهمیت نیروی انسانی بسیار خودنمایی میکند و اینکه تیم از هم نپاشد.
باتوجه به دورکاری هم نظم زندگی کاملا به هم میریزد. در اینجا تاکید روی منابع انسانی است و دورکاری هم نیازمند پروتکلهای خاص بوده و نباید کاملا منعطف باشد.
همه در روزهای خوشی باید به فکر این روزها هم باشند و ایران را یک ایران داینامیک ببینند که آبستن تغییرات است و البته همانطور دنیا را!