صنعت گردشگری، دومین و پرسرعتترین صنعت در حال رشد جهان، رقیب جانسخت صنعت نفت و گاز
در دنیای اقتصاد، تجارت مرئی به واردات و صادرات کالاهای قابل لمس و اندازهگیری مانند نفت، ماشینآلات، مواد غذایی، لباس و … گفته میشود. تجارت نامرئی نیز صادرات و واردات خدمات مانند بیمه، بانکداری، گردشگری و آموزش را شامل میشود. تئوری مزیت مقایسهای بیان میکند که یک کشور باید در تولید کالاها یا خدماتی که هزینه و زمان کمتری میگیرند متخصص بوده و کالاهایی را وارد کند که هزینهی تولید بیشتری داشته باشند.
براساس تحقیقات جدید شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC)، بخش گردشگری در سراسر جهان همچنان در حال پیشرفت است و از رشد تولید ناخالص داخلی جهانی در سال 2018 برای هشتمین سال پیاپی پیروی میکند. بر این اساس، گردشگری در سال گذشته 3.9 % رشد داشتهاست که این رقم بالاتر از رشد تولید ناخالص داخلی جهانی یعنی 3.2 % است. همچنین 10.4 % از کل فعالیتهای اقتصادی بینالمللی را بهوجود آوردهاست.
هزینههای گردشگران بینالمللی نیز در سال 2018 به 28.8 % افزایش یافته، که از 27.3 % در سال 2017 پیشی گرفتهاست. این بدان معنی است که 71.2 درصد هزینهها مربوط به گردشگران داخلی است. صنایع مختلفی وجود دارند که به طور غیرمستقیم از گردشگری پشتیبانی کرده و برای بسیاری از افراد شغل ایجاد میکنند.
مقایسه درآمد جهانی صنعت گردشگری و صنعت نفت در سال 2018
صنعت گردشگری چگونه در رشد اقتصادی کشورها ایفای نقش میکند؟
صنعت گردشگری فواید بیشماری برای اقتصاد یک کشور داشته و گردشگران بر درآمد ارزی، افزایش درآمد دولت، ایجاد اشتغال، جذب سرمایهگذای بر روی زیرساختها، رشد کسبوکارهای محلی و حفظ و بهبود تراز تجاری کشورها نقش پررنگی دارند. این صنعت از طریق اثر بر تولید ناخالص ملی (GDP) و اشتغال در اقتصاد کشورها نقش مهمی ایفا میکند. بهطور کلی تأثیرات اقتصادی گردشگری بهصورت زیر طبقهبندی میشوند:
اثر گردشگری مستقیم:
- کالاها (محل اقامت، حملونقل، سرگرمی، جاذبهها)
- صنایع (خدمات اقامتی، خدمات غذا و نوشیدنی، خدمات خردهفروشی، خدمات حملونقل، خدمات فرهنگی، تفریحی و ورزشی)
- منابع هزینهای (مخارج ساکنان داخلی گردشگری، مخارج تاجران داخلی گردشگری، صادرات گردشگر، مخارج فردی دولت)
اثر گردشگری غیرمستقیم:
- مخارج سرمایهگذاری در صنعت گردشگری (خرید هواپیما و ساخت هتل)
- مخارج جمعی دولت (بازاریابی، ارتقاء سطح حملونقل، خدمات امنیت و بهداشت و …)
- مخارج افراد مرتبط با این صنعت
اثر القایی-مخارج مستقیم و غیرمستقیم کارکنان-:
- غذا و نوشیدنی
- تفریح
- لباس و پوشاک
- نظافت و خانهداری
- لوازم منزل
آمریکا، اسپانیا و فرانسه رهبران توریسم بینالمللی در دنیا
ایالات متحده آمریکا، اسپانیا و فرانسه بهترتیب بیشترین درآمد را از گردشگری بینالمللی دارند. در طول سال 2018، درآمد ایالات متحده از گردشگری از 77 میلیون گردشگر بینالمللی 214.5 میلیارد دلار بودهاست. اسپانیا از 82 میلیون گردشگر بینالمللی خود با درآمد 73.8 میلیارد دلار در جایگاه دوم قرار دارد. فرانسه میزبان گردشگران بیشتری در مقاییسه با اسپانیا و ایالات متحده (87 میلیون نفر) بود اما 67.3 میلیارد دلار درآمد داشت که این کشور را در رده سوم قرار داد.
دلیل جایگاه فرانسه در این رتبهبندی این است که گردشگران مدت زمان بیشتری را در در ایالات متحده سپری میکنند. از آنجا که فرانسه و اسپانیا به سایر کشورهای اروپایی نزیدک هستند، گردشگران تمایل دارند که حدوداً دو روز در آنجا بمانند تا با پرواز بعدی به مقصد یا مقصدهای دیگری سفر کنند.
درآمد ده کشور پردرآمد صنایع گردشگری و نفت در سال 2018