در برنامه “رواق تماشا” از رادیو “گفتگو” از جناب آقای حسین یاراحمدی -مدیرعامل شرکت آریامدتور و فعال حوزه گردشگری سلامت- دعوت به عمل آمد. این برنامه با حضور آقای فرهاد دهنوی (تهیه كننده)، آقای حسین شریفی (كارشناس مجری)، آقای حسین یاراحمدی (فعال حوزه گردشگری سلامت)، خانم مینا متقی (کارشناس مامایی و فعال حوزه گردشگری) و ارتباط تلفنی با آقای رضا جمیلی (بنیانگذار یک مجله تولید محتوا در زمینه گردشگری سلامت) برگزار شد و در آن به مباحث حیطه گردشگری سلامت پرداخته شد.
گردشگری سلامت، یک دغدغهی بینالمللی
گردشگری سلامت ممکن است در مقاصد داخل کشوری نیز اتفاق بیفتد؛ اما آنچه در این گفتگو بیشتر مدنظر قرار داده شده، حیطه گردشگری بینالمللی سلامت بوده است. در گذشته کشورمان ایران جزو کشورهایی بود که گردشگر سلامت به کشورهای دیگر خصوصا به قاره اروپا میفرستاد، اما در سالهای اخیر بهخصوص در سالهای دهه 90، ایران به یکی از مقاصد اصلی گردشگران حیطه سلامت در خاورمیانه بدل شد.
آقای یاراحمدی در این باره اضافه کردند: “یکی از اتفاقات مثبتی که در سالهای اخیر رقم خورده، این است که موضوع “گردشگری سلامت” خیلی بیشتر از پیش شناخته شده است و مردم با آن آشنا شدهاند؛ اما همچنان این حوزه پتانسیلها و ظرفیت بسیاری برای استفاده دارد.”
تلاش برای یکصدایی و تشکیل اتحادیه در حوزه گردشگری سلامت
یکیدیگر از چالشهایی که آقای یاراحمدی به آن اشاره کردند این بود که برای انجام سازوکارهای مربوط به تاسیس شرکت در این حوزه و پیشبرد امورات مربوط به آن زمان زیادی بین وزارت بهداشت و میراث فرهنگی تلف میشود. و هماهنگی بیشتری در این زمینه موردنیاز است.
برای برنده شدن در فضای رقابتی گردشگری سلامت، باید سفر به ایران را تسهیل کنیم
میزان نقدینگی و ارزآوری که مسافران خارجی برای کشورمان دارند، میتواند نکتهی بسیار مثبتی برای ما تلقی شود. اگر نگاه سیستمی در تمامی مراحل این پروسه پیاده شود، میتواند به پیشبرد بهتر اهداف این حیطه کمک کند تا بتوانیم با کشورهایی مثل ترکیه و هند، که در زمینههای مختلفی به تسهیل امور پرداختهاند، رقابت کنیم. اگر ایران نیز بتواند فرآیند و ساختاری واحد ایجاد کند تا تمامی امورات مربوط به این حوزه آسانتر و سریعتر پیشروی داشته باشد، بسیار مفید واقع خواهد شد.
آقای یاراحمدی در این باره افزودند: قدرت و اختیار “میز گردشگری سلامت” در وزارت بهداشت ذیل بخش معاونت درمان هنوز به اندازه کافی ساخته و پرداخته نشده است؛ درنتیجه نسبت به پتانسیلها و ظرفیتهای این حیطه احساس نیاز بسیاری میشود تا هدفگذاری دقیقتری صورت بپذیرد.
چالشهای دوران پساکرونا
در دوران پاندمی کرونا، متاسفانه ایران از این بازار رقابتی عقب ماند و استراتژیهای تصویبشده باعث شد تا مرز بر روی مسافران گردشگری سلامت بسته بماند و بیماران به سمت مقاصد دیگری همچون هند و ترکیه جذب شوند. آقای یاراحمدی در این زمینه معتقدند که نیاز است تا قوانین مربوط به سختگیریهای دوران کرونا، بازبینی شوند و اکنون که فوتیهای دوران کرونا به صفر رسیده است، باید درباره مدارکی که نیاز است مسافر تحویل دهد مجددا تصمیمهای تازهای اتخاذ شوند تا ایران بتواند در مسیر تبدیل شدن به یک برند در زمینه گردشگری سلامت پیش برود. ایشان همچنین گفتند آمار و ارقامی که از پروندههای پزشکی مشتریان آریامدتور در دست دارند، نشان میدهد که کشور ترکیه گزینه دیگر این افراد میباشد؛ چرا که مشتری به دنبال راهی برای تسهیل امور ویزا و اقامت خود و در نتیجه کمتر تمامشدن هزینههاست و در این بین ایران باید تلاش کند تا بهترین گزینه باشد.
چالشهای عمده حوزه گردشگری سلامت
یکی دیگر از نکاتی که آقای یاراحمدی به آن اشاره کردند و نباید از قلم انداخت، فضای رقابتی در حوزه گردشگری سلامت است. ما رقیبانی چون ترکیه، هند و اردن داریم و تمامی فرآیندها و امور این حیطه از سمت دولت این کشورها حمایت شده و این موضوع به آسانتر شدن فرایندها کمک میکند. اما در ایران به دلیل حمایت نشدن کسبوکارهای حیطه گردشگری سلامت، فرآیندها پیچیدهتر بوده و در نتیجه، “اختلاف نرخ ارز” ویژگی تاثیرگذار خود را برای رقابت با کشورهای دیگر از دست میدهد.
این درست است که با بالا بودن نرخ ارز در ایران، قیمت تمامشدهی خدمات و تجهیزات صنایع پزشکی نهایتا برای مشتری بسیار به صرفهتر تمام خواهد شد، اما این نکته را نیز نباید فراموش کرد که دنیای رقابتی این بازار وجوه دیگری نیز دارد: مثلا یکی از جراحیهای پرطرفدار در منطقه ما، عمل جراحی “اسلیو معده” است. نرخ انجام این عمل در کشور ما بین 3300 تا 3500 دلار است؛ اما در کشور ترکیه رقم هزینهی این عمل حدود 1300 دلار است. این تفاوت به این علت است که سازوکارهای دولتی و دادن امتیازات از سمت دولت به فعالان این حوزه به سرعت و سهولت روند انجام خدمات پزشکی میافزاید؛ و در نتیجه ترکیه برنده این بازار رقابتی میشود.
ارائه تصویری جدید از ایران مدرن به مردم دنیا
آریامدتور توانسته است تصویری براساس واقعیات موجود از ایران به مردم جهان ارائه دهد و در ذهن افرادی که تصوری دور از حقیقت از ایران داشتهاند، تصویر جدیدی بسازد و به قدر وسع خود، در زمینه برندسازی کشورمان ایران در حیطه گردشگری سلامت بکوشد. اما باید دانست همهی شرکتهای خصوصی به حمایتهای دولتی نیاز دارند.
آقای یاراحمدی افزودند: تعداد کشورهای مبدا گردشگران سلامتی که فقط از طریق آریامدتور برای انجام کارهای درمانی و زیبایی به ایران سفر کردهاند، از 100 کشور گذر کرده است؛ و ایران نه تنها به قطب گردشگری سلامت در منطقه تبدیل شده است، بلکه در سطح جهان نیز شناخته شده است. ایشان با تایید این نکته که در منطقه خاورمیانه و همسایگی ما، ظرفیت و پتانسیل بسیار بالایی برای جذب گردشگر نهفته است، اما خاطر نشان کردند که بسیاری از مشتریان آریامدتور از کشورهای اروپایی و یا قاره آمریکا به ایران سفر میکنند.
خلاصهای از صحبتهای دیگر مهمانان این برنامه از رادیو گفتگو
خانم مینا متقی نیز درباره گردشگری سلامت در حیطه “درمان نازایی و ناباروری” معتقد بودند که ایران در این بخش از پزشکی، رشد و پیشرفت چشمگیری داشته است؛ به گونهای که توانسته با پرورش متخصصین زبده در این زمینه به پیشبرد برنامههای درمانی بیماران کمک کند.
با بالا رفتن میانگین سنی جمعیت کشورها و دیگر مسائل چالشبرانگیز در حوزه باروری و زایمان؛ یکی از فوایدی که سفر به ایران میتواند داشته باشد، این است که گردشگر سلامت از درمانهای جایگزین در ناباروری استفاده کند. برخی از کشورهای همسایه ایران این قوانین را به تصویب نرساندهاند؛ درنتیجه گردشگر سلامت میتواند با سفر به ایران از درمانهای جایگزینی چون اهدای تخمک، اهدای جنین و اهدای رحم استفاده کند. نکته دیگر، پروسه تعیین جنسیتی است که پزشکی در ایران به آن دستیافته و مسافران میتوانند قبل از جایگذاری لقاح از این تکنیک استفاده کنند. برای مثال کشورهایی مثل عراق یا ترکیه شهروندان خود را برای این موارد به ایران ارجاع میدهند.
ایشان همچنین اضافه کردند که این حوزه ظرفیتهای کشفنشدهی بسیاری دارد. یکی از آنها این موضوع است که کنترل هزینهها برای مسافر لحاظ شود و حتی شاید نیاز باشد برخی از مراحل درمانی از خود کشور مبدا آغاز گردد.
سفیران حیطه گردشگری سلامت
یکی دیگر از نکاتی که در این گفتگو به آن اشاره شد، این بود که نوسانات دلار و ارزهای خارجی به کنترل هزینههای سفر به ایران برای مسافر خارجی کمک کرده است. برای مثال تمامی تجهیزات پروسه لقاح مصنوعی از خارج از ایران وارد میشوند. برندهای خوب قیمت پایینی ندارند و همه اینها به چالشهایی که صاحبان شرکتها با آن دستوپنجه نرم میکنند، میافزاید. خانم متقی همچنین افزودند اینکه بیمار با خاطرهای خوش و رضایت کامل از کشورمان برود، در بحث مارکتینگ و جذب مشتریان بیشتر اهمیت زیادی دارد.
شرکتهای خصوصی نقش خودشان را در گردشگری و سلامت ایفا کردند
آقای جمیلی که با تیم خود به تولید محتوا در زمینه خبرگزاری گردشگری سلامت در مجلهی چاپی “مدتورپرس” و به چهار زبان انگلیسی، عربی، ترکی و کردی میپردازند، به این نکته اشاره کردند که مطالبهگری از مسئولان این بخش، قطعهی گمشده امورات سازمانی است.
آقای جمیلی خاطرنشان کردند که شرکتهای خصوصی در حوزه گردشگری سلامت از هیچ تلاشی برای رونق این بازار در کشورمان فروگذار نکردند؛ و جزو معدود افرادی هستند که در زمینه ورود گردشگر به ایران سرمایهگذاری میکنند. این گردشگران ارزش افزوده دارند و علاوه بر صنعت گردشگری، صنعت پزشکی را نیز رونق میدهند. خوشنامی طب ایرانی و وفور پزشکان باتجربه و دانشجویان پزشکی در ایران، در این موضوع نقش داشتهاند اما رسانه نیز در رونق امور این حوزه بیتاثیر نبوده است؛ هرچند هنوز هم نیاز جدی به درک اهمیت آن و حمایت از سمت دولت حس میشود.
خانم دکتر مینو حساسیان نیز از دیگر مهمانان این برنامه بودند و در مصاحبه تلفنی اظهار داشتند که در ایران هزینههای رفتوآمد میتواند از طریق ادغام شدن و بازدید از جاذبههای گردشگری شهرها و روستاهای کشورمان تقلیل داده شده و کنترل شود.
سایر اخبار گشت سلامت آریا
با سلام فایل صوتی گفتگو جناب یاراحمدی موجود هست؟
با سلام شما میتوانید از طریق لینک زیر به این گفتگو دسترسی داشته باشید:
http://radio.iranseda.ir/epgarchivePart/?VALID=TRUE&ch=29&e=150257774