در پُست پیش رو دربارهی یکی از چالشهای اساسی مدیریت منابع انسانی یعنی مدیریت تنوع حرف زدهایم. رویکرد آریامدتور را با شما به اشتراک گذاشتهایم و با 10 نکتهی بسیار مهم در مدیریت کارمندان آشنا میشویم.
تنوع و مدیریت تنوع چیست؟
شركت فورد تنوع را اينگونه تعريف میکند: تنوع در نيروی کار شامل تمام تفاوتهايی میشود که هريک از ما را يک فرد منحصر به فرد میسازد، مثل فرهنگ، قوميت، مليت، سن، دين، ناتوانی، جنسیت، تحصيلات، عقيده و سایر تفاوتهايی که در هر نيروی کاری مشاهده میشود.
به طور کلی مديريت تنوع به توانايی شرکت در استخدام، حفظ و تسهيل روابط کاري ميان افراد با زمينهها و ویژگیهای متفاوت برمیگردد. مدیریت تنوع در یک شرکت ممکن نیست مگر این تفاوتها به خوبی شناسایی شده، طبقهبندی گردد و برای هر طبقه برنامهریزی صحیح صورت پذیرد. برای مطالعه بیشتر به مقاله پورتال علوم انسانی نگاهی بیاندازید.
دیدن، پذیرفتن و درککردن تنوع
پذيرش حقیقی تنوع يكی از چالشهای اساسی مديريت منابع انسانی در ايران است. آریامدتور با شعار “دیدن، پذیرفتن و درککردن” شرکتی است که به مدیریت تنوع باور دارد و وجود تنوع را نقطه قوت خود میداند. از هیئت مدیره و مدیران ارشد شرکت گرفته تا مدیران میانی و کارشناسان و سایر کارکنان، تنوع در تمام سطوح دیده میشود. برای مثال، در تیم آریامدتور از بیشتر نقاط کشور و قومیتهای ایرانی افرادی حضور دارند و گاهی حتی از سر شوخطبعی به تعداد زیاد اهوازیها یا لُرهای شرکت اشاره میکنیم!
از نظر ما وجود تنوع رکن اصلی پیشرفت هر کسب و کاریست. صرف نظر از اینکه کارمند شما از چه قوم، ملیت، نژاد یا مذهبی باشد، بهعنوان عضوی از مجموعهی شرکت بایستی از حقوق برابری با دیگران برخوردار باشد. توجه داشتهباشید که وجود چنین تفاوتهایی هرگز نباید موجب تغییر منفی در دیدگاه شما شوند.
3 گام در مدیریت تنوع و بهرهبرداری از آن
سه قدم مهم شما را در مدیریت تنوع یاری خواهند کرد، این سه قدم عبارتند از:
1-به تنوع فرصت دهید
اگر تنوع را هنرمندانه مدیریت کنید میتواند تبدیل به یک مزیت رقابتی بزرگ برای شما شود. نسبت به تفاوتها حساس باشید و برای آنها اهمیت قائل شوید. یک مدیر خوب در توضیح هر سمت شغلی، عامل تنوع را تا بیشترین حد ممکن در نظر میگیرد و چالشهایی را که کارمندان از فرهنگ، ملیت و پیشینهی مختلف با آن روبهرو هستند، درک و رفع میکند.
2-برای مدیریت تنوع برنامه بریزید
فراموش نکنید که محیط کار، محیط انتظارات متقابل است. پس اگر رویای رشد جمعی و یکپارچهسازی مجموعهی خود را در سر دارید با نگاهی به دور از هرگونه تبعیض، ده نکتهی زیر را رعایت کنید.
- افراد را بر اساس تجربه و عملکرد آنها استخدام کنید. قومیت، جنسیت، گرایش جنسی، سن، مذهب، ناتوانی و دیگر مشخصات افراد نباید معیار شما برای انتخاب آنها باشند.
- شناسایی نیازها و انتظارات کارمندان را با هر پیشینه و وضعیتی در اولویت مدیریت سازمان قرار دهید.
- بدون دخالت نظر یا تجربیات شخصی، با تمام کارمندان رفتار منصفانه و به دور از غرض داشتهباشید.
- صرف نظر از هرگونه تفاوتی، برای دو کارمند با تلاش و عملکرد یکسان، فرصت رشد برابر ایجاد کنید.
- با مجموعهی خود تعامل داشتهباشید. برقراری ارتباط با کارمندان به آنها اجازه میدهد تا نگرانیهایشان را بهصورت مستقیم بیان کنند و نسبت به وضعیت خود در سازمان اطمینان بیشتری داشتهباشند.
- به تنوع به چشم یک فرصت بنگرید و از نظرات تمام کارمندان در پیشبرد اهداف سازمان استقبال کنید.
- از تلاش و پیشرفت کارمندان قدردانی کنید. این کار به کارمند شما انگیزهی مضاعف میبخشد و او را متوجه میکند که در نقطهی درستی ایستادهاست.
- اهداف و تصمیمات سازمان برای مجموعه را بدون تبعیض، با تمام اعضا درمیان بگذارید.
- زمینه را برای تعامل کارکنانتان با یکدیگر و با مدیرانشان فراهم سازید. یک راه فوقالعاده برای نزدیککردن کارمندان به هم، برگزاری جشنها و رویدادهای گوناگون است. کارمندان از این طریق میتوانند فرصت تعامل و درک بهتر دیگری را کسب کنند. جشنها و رویدادهای کوچک میتوانند در گسترش وفاداری کارمندان مسیری طولانی طی کنند و ارتباطات انسانی را در سازمان تقویت کنند.
- برای آیندهی شغلی تمام کارمندان چشمانداز مشترک داشتهباشید، به تثبیت حضور اعضا اهمیت دهید و برنامهریزی بلندمدت را از یاد نبرید.
3-کارمندتان را سرمایهی شرکت بدانید
ما در آریامدتور معتقدیم کارکنان، سرمایههای اصلی ما هستند. رویکرد ما، گوش جان سپردن به نیازها و انتظارات تمام اعضای تیم است، چرا که آنها را مهمترین ذینفعان میدانیم.
جادهای که ما در آن قدم گذاشتهایم، مسیر توسعهی متوازن است. یکدستی کارمندان درنهایت موجب رشد کلی شرکت میشود، چه بهتر که شما هم از کوچکترین موارد برای برقراری ارتباط با کارمندان شروع کنید و الهامبخش آنها باشید.
در همین راستا، گرت هافستد مدلی ابداع کرده که بر کسبوکارهای بینالمللی تاثیر بهسزایی گذاشتهاست. هافستد از شش منظر گوناگون برای درک بهتر فرهنگها و مردم به این پدیده نگاه میکند. مدیریت منابع انسانی آریامدتور با الگوبرداری از این مدل فرهنگی گامی موثر در مدیریت کارمندان خود برداشتهاست.
به عهدهی ما است که احساس غرور و ارزش را در وجود کارمندان زنده نگه داریم و کاری کنیم که نسبت به مجموعه احساس تعلق داشته باشند. در چنین حالتی به مرور انگیزهی همهی آنها برای کار، یکپارچه و شکلگیری چشماندازی که میان همه مشترک باشد آسان میشود.
در پُستهای آینده میزان بیشتری از تجربیاتمان را با شما شریک خواهیمشد.
سایر اخبار گشت سلامت آریا