گردهمایی یلدای کارآفرینان استارتاپی ایران یا همان یلداسامیت روز چهارشنبه 27 آذر 1398 در تالار وزارت کشور با حدود سههزار شرکتکننده و مهمان برگزار شد. هادی شجاری مهمان پنل استارتاپی این گردهمایی، در دقایق ابتدائی این همایش به روی صحنه رفت و از گران شدن دلار حرف زد. او با مطرح کردن این پرسش که “کسب و کار شما به دلار چند؟” فعالان این اکوسیستم را به توجه به کسب درآمد دلاری و رقابت در بازار منطقه دعوت کرد.
همین موضوع ما را بر آن داشت تا به سراغ مهمانان حاضر در یلداسامیت 98 برویم و آنها را به این چالش و پاسخ به این پرسش فراخوانیم. این پست گزارش مختصریست از یلدای کارآفرینی امسال و گزارش مفصلیست از افکار، ایدهها و راهکارهای مدیران جوان و فعالان کسب و کارهای نوپای ایرانی که پشت میکروفون آریامدتور آمدند.
همکاران خوشذوق ما از مصاحبههای صورتگرفته پادکستی تهیه کردهاند که در ادامه آن را با شما بهاشتراک گذاشتهایم. جزئیات بیشتر رویداد و مصاحبهها را در متن پُست بخوانید.
در یلداسامیت 98 چه گذشت؟
اگر از سخنرانیها، سخندانیها، جزئیات پنلها و امیدها و باورهایی که در این همایش به آنها پرداخته شد بگذریم، یلداسامیت 98 تلاشی بود برای نزدیکساختن خانوادهی بزرگ استارتاپی ایران به فعالان و کارآفرینان برجستهی اقتصاد سنتی.
این رویداد علاوه بر گرد هم آوردن مدیران و بنیانگذاران استارتاپها، کسب و کارهای فضای مجازی، استارتاپاستودیوها و شتابدهندهها، پذیرای چهرههای شاخصی همچون محسن جلالپور، پدرام سلطانی و علی وحدت بود.
در یلدای کارآفرینی امسال از دلایل موفقیت و شکست استارتاپها شنیدیم، از آسیبزا بودن برخی از نگاههای حاکمیت به بخش خصوصی و کسب و کارهای دیجیتال شنیدیم، از موج چهارم تجارت الکترونیک، از حضور شرکتهای اینترنتی در بازار بورس، از بلاکچین و هوش مصنوعی و از ادغام تخفیفان و نتبرگ!
در انتها نیز پای صحبتهای انگیزشی بنیانگذار علیبابا و تپسی نشستیم و یادآور شدیم که موفقیت و مبارزه در این مسیر از جایی درون خودمان آغاز میشود!
برای مطالعهی سخنرانیها و اطلاع از جزئیات این رویداد به گزارش مفصل هفتهنامهی شنبه در اینباره مراجعه کنید.
هادی شجاری و طرح یک پرسش مهم در یلداسامیت
هادی شجاری در یلداسامیت 98 از استارتاپها و لزوم توجه به درآمدزایی دلاری حرف زد. او صحبتهایش را با معرفی کوتاه آریامدتور و دستاوردهایش شروع کرد و با چند مثال از تفاوت قیمت ریال و دلار از استارتاپها این پرسش مهم را پرسید که کسب و کار شما به دلار چند؟!
هادی با طرح این پرسش و اشاره به نوسانات ارزی کشور، از کسب و کارها درخواست کرد بهجای تمرکز بر بازار داخلی، به رقابت در بازار منطقه و بینالمللی بیاندیشند! همان رویکردی که آریامدتور برای سالهای آتی خود در پیش گرفته است.
چرا هادی شجاری استارتاپها را به فعالیت در بازار برونمرزی فرا میخواند؟
در وضعیتی که سفرهی درآمدزایی کسب و کارها به دلایلی مثل نوسانات ارزی، مشکلات بانکی و تحریمهای اقتصادی روز به روز کوچک و کوچکتر میشود و در فضایی مثل یلداسامیت که قرار است امید و امیدواری را در اکوسیستم استارتاپی اشاعه دهد، توجه به بازار خارجی و کسب درآمد ارزی میتواند نه یک روزنهی امید که درهایی از ثروت و بهرهوری را به روی ما بگشاید.
در وضعیتی که پیتزای ما سه دلار، هتل ما 15 دلار و حقوق ماهیانهی یک کارمند معادل 150 دلار است. قیمت خدمات و قیمت کسب و کار ما به دلار چهقدر است؟ آیا نمیتوان با ورود به بازار بزرگ منطقه و دنیا این رقم ناچیز را افزایش داد؟ آیا به فرصتهای کسب درآمد ارزی فکر کردهایم؟
ما برای پاسخ به این پرسش و شنیدن راهکارهای ذهنهای استارتاپی کشورمان در پشت صحنهی یلداسامیت به سراغ مدیران ارشد شرکتها و کسب و کارهای دیجیتالی رفتیم و پاسخهای جالبی از کاموا، رادین، تیکطب، قاصدک و کارناوال دریافت کردیم.
کسب و کارهای ایرانی برای مقابله با محدودیتهای اقتصادی و نوسانات ارزی چه راهکارهایی را پیش گرفتهاند؟
کاموا به دنبال افزایش جریانها و مدلهای درآمدزاییاش است
در طبقهی دوم تالار وزارت کشور جاییکه تعدادی از استارتاپها غرفه برپا کرده و تعدادی از مهمانهای همایش مشغول صحبت و نوشیدن چای بودند، به غرفهی استارتاپ کاموا و پاکت رسیدیم و با هادی فرنود -بنیانگذار این دو استارتاپ- همصحبت شدیم.
هادی فرنود با اشاره به اینکه محدودیتهای سیاسی بر اندازهی بازار تأثیر منفی گذاشته، راهحل مقابله با مشکلات پیشآمده را افزایش جریانها و مدلهای درآمدزایی در کسب و کار دانست.
او بیان داشت که با راهاندازی پاکت و تمرکز بر بازار بیتوبی (B2B)، توانستهاند فروش خود را افزایش دهند. همچنین با راهاندازی کاموا در دو کشور دیگر در 6 ماه آینده وارد بازار بینالمللی میشوند و به کسب درآمد دلاری میرسند.
او گفت: ورود به بازار خارجی برای شرکتهایی مثل آچاره یا اسنپ که فعالیتهای عملیاتی زیادی دارند و به منابع انسانی وابستهاند، هزینهبَر است. اما برای شرکتهایی مثل کاموا این اقدام باعث افزایش درآمد خواهد شد.
کارناوال بهینهسازی سیستم را راهکار اساسی خود میداند
با ضبطصوتمان راهروهای تالار وزارت کشور را پیمودیم و در گوشهای با فهیمه دزفولی مدیر بازاریابی کارناوال همصحبت شدیم. دزفولی از رویکرد بهینهسازی کارناوال در تیمسازیشان حرف زد، رویکردی که به زعم ما بسیاری از کسب و کارها در پیاده کردن آن لَنگ میزنند.
او گفت در کارناوال از طریق بهینهسازی سیستم و افزایش آگاهانه و هدفمند اعضای تیم، توانستهاند هزینههایشان را کاهش دهند و در شرایطی که خیلی از شرکتها تعدیل نیرو میکنند، جذب نیرو هم داشتهاند.
تیکطب به سراغ توسعه بازار و واگذاری نمایندگی میرود
با احمد سلیمانیزاده -بنیانگذار شرکت تیکطب- به صحبت نشستیم. آقای سلیمانیزاده با بیش از 30 سال سابقهی کار در حوزهی سلامت در سال 1396 تیکطب را راهاندازی کرد. این استارتاپ خدمات پرستاری و مراقبت در منزل را به بیماران و متقاضیان ارائه میدهد.
سلیمانیزاده بیان داشت در تیکطب با هدف توسعه بازار در شهرها و استانهای مختلف، قصد دارند نمایندگیهای شرکت را واگذار کنند و به همین شکل و با کاهش هزینههای عملیاتی خود وارد بازار منطقه شوند.
قاصدک تهدیدها را به فرصت تبدیل میکند
در غرفهی گروه قاصدک با همبنیانگذار این شرکت -محمدمهدی آهنیها- ملاقات کردیم. او از منابع مختلف درآمدزاییشان حرف زد و به این موضوع اشاره کرد که در هر تهدید یک فرصت پنهان وجود دارد. از اینروی، با ارائه خدمات مختلف و ایجاد مسیرهای درآمدی مختلف میتوان در چالشها و نوسانات ارزی حضور خود را در بازار حفظ کرد.
رادین بر تولید محصول بومی تمرکز دارد
در ساعات پایانی یلداسامیت با خلیل طاهری بنیانگذار رادین -استارتاپ فعال در حوزهی امنیت اطلاعات- گفتگو کردیم. خلیل طاهری از مشکل گران شدن تجهیزات و ماژولهای امنیتی (HSM) و عدم توانایی سازمانها برای پرداخت هزینههای خرید این ابزار از سایر کشورها حرف زد.
او گفت: از آنجائیکه تجهیزات امنیتی خارجی با افزایش قیمت دلار بسیار گران شده، ما توانستهایم با ساخت و عرضهی محصول بومی و بهصرفه این بازار را به سمت خود جذب کنیم. ما بهجای فروش و واردات محصول خارجی به تولید محصول داخلی پرداختیم و این راهحل ما برای مقابله با نوسانات ارز بودهاست.
با توجه به گفتههای آقای طاهری، رادین به سمت صادرات محصول خود به سایر کشورها قدم برداشته تا از این طریق فضای حضور در بازار برونمرزی را برای خود فراهم آورد. با اینحال، تحریمهای کشور، رادین را از صادرات محصولش محروم کرده و هنوز در این زمینه پیشرفتی حاصل نکردهاند.
خلیل طاهری به صحبتهای هادی شجاری اشاره کرد و گفت: همانطور که آریامدتور با غنیمت شمردن فرصتِ افزایش قیمت دلار توانسته محصول خود را که همان خدمات درمانیست به متقاضی خارجی عرضه کند، ما نیز بهخاطر قیمت مناسب محصول و با توجه به نیاز بالای بازار منطقه میتوانیم محصولمان را بفروشیم و از این طریق مسیر درآمدزایی جدیدی برای رادین ایجاد کنیم.
خب بالاخره کسب و کار شما به دلار چند؟
صحبتهای هادی شجاری در یلداسامیت 98 بهانه و آغازی برای ما بود تا از این رهگذر سایر فعالان و کارآفرینان ایرانی را به رقابت در بازار منطقه و بینالمللی دعوت کنیم.
چیزی که در این میان و در طول گفتگوهای ما با مدیران استارتاپهای ایرانی مشخص بود «عدم توجه و برنامهریزی دقیق این کسب و کارها برای کسب درآمد ارزی» است.
از رادین گرفته که دودوتا چهارتای دلاریشان را انجام داده و درصدد رفع موانع و حضور در بازار منطقه هستند تا کارناوال و قاصدک که پرسش ما برایشان فتح بابی در این زمینه شد، همه و همه ما را بر آن داشتند تا این پرسش را باری دیگر با شما مطرح کنیم و از شما خواننده و کارآفرین این مرز و بوم دعوت کنیم چرتکه بردارید، عدد دلاری کسب و کارتان را محاسبه کنید و راهکارهای درآمدزایی ارزیتان را بررسی کرده و با ما به اشتراک بگذارید. امروز زمانِ خوبی برای تبدیل تهدیدها به فرصت است!
پینوشت: مصاحبههای بالا در یلدا سامیت 1398 در تالار وزارت کشور به کوشش و همت همکاران عزیزمان میلاد ایجاد و عسل کاوسی انجام شده و تصاویری که در آلبوم و این پست استفاده شده با همراهی همکاران ما و هنرِ آقای کیسان کلانتری تهیه شدهاند.
آلبوم تصاویر یلداسامیت 98
سایر اخبار گشت سلامت آریا