نقش خطوط هوایی در گردشگری سلامت
شرکتهای هواپیمایی با ارائه تخفیفهای ویژه به مسافرینی که به قصد درمان سفر میکنند به رونق هرچه بیشتر صنعت گردشگری پزشکی کمک میکنند. این شرکتها برای این کار با مراکز پزشکی و آژانسهای توریستی همکاری میکنند و با آنها به شراکت میپردازند.
به عنوان مثال شرکت هواپیمایی ANA مسافران چینی را هدف قرار داده است. این مسافران غالباً با پکیجهای مسافرتی جهت درمان به ژاپن سفر میکنند. پکیجها برای کسانی که جهت درمان به مراکز درمانی همکار با این شرکت مراجعه میکنند، شامل هزینه پرواز و اقامت میشوند. Turkish Airlines هم پروازهایی با نصف قیمت به گردشگران سلامت ارائه میدهد. Malaysia Airlines با انجمن سلامت مالزی جهت توسعه بازار توریسم سلامت کشور مالزی و بدل کردن آن به مقصد برتر در زمینه مدیکال توریسم همکاری میکند.
گردشگران سلامت به سراسر دنیا، به ویژه به کشورهای آسیایی، آمریکای مرکزی و جنوبی سفر میکنند. این کشورها ارزان هستند و در عین ارائه خدمات پزشکی خوب، فضای تفریحی مطلوب و دلپذیری را فراهم میکنند. همچنین به دلیل کیفیت و تنوع خدمات و فراهم آوردن امکان استراحت در آب و هوایی مطبوع بیشترین توریست سلامت را به خود جلب میکنند. افزایش تعداد کادر پزشکی مسلط به زبان انگلیسی از عواملی است که در رشد توریسم سلامت برخی از این کشورها، همچون فیلیپین، بسیار موثر واقع شده است.
درحالی که توریسم پزشکی بیشتر به عملهای داوطلبانه همچون جراحیهای زیبایی اختصاص دارد، اما بعضی از افراد برای درمانهای سرنوشتسازی دست به سفر میزنند که یا در کشور آنها ارائه نمیشوند و یا صف انتظار بسیار طولانی دسترسی به آن درمانها را عملاً غیرممکن میسازد.
همین موضوع باعث شده است برخی سازمانهای خیریه با کمک شرکتهای گردشگری سلامت برای بیمارانی که دچار عارضهای خاص هستند و درمان در کشور آنها در دسترس نیست به جمعآوری هزینه سفر و درمان در خارج از کشور بپردازند.