در سالهای اخیر با رونق گرفتن هر چه بیشتر بازار گردشگری سلامت در دنیا، کشور مالزی به عنوان یکی از برترین کشورها در این حوزه، در صدر جدول رتبهبندیها قرار گرفته و خیل عظیمی از بیماران خارجی را به خاک خود کشانده است.
از نظر ما کشوری با این میزان موفقیت میتواند الگو و همکار خوبی برایمان باشد. همین موضوع ما را بر آن داشت تا سفری را به این کشور تدارک ببینیم و ضمن شناسایی زیرساختهای گردشگری سلامت مالزی، مسیرهای همکاری دوجانبه با بیمارستانها و شرکتهای خصوصی مالزی را مورد بررسی قرار دهیم.
در این پست، از مالزی، سرمایهها و ظرفیتهایش و همچنین روند سفر محمد نصری – مدیرعامل گشت سلامت آریا – به این کشور نوشتهایم.
اعزام پزشکان مجرب ایرانی به مالزی و سفر پزشکان مالزیایی به ایران برای آموزش و به اشتراکگذاری تجارب از جمله مواردی بود که در مذاکراتمان مورد بحث و بررسی قرار دادیم و امید داریم در آیندهای نزدیک بتوانیم این موضوع را محقق کنیم.
نیم نگاهی به مالزی و گردشگری سلامت این کشور
کشور مالزی، کشوری با بیش از 30 میلیون نفر جمعیت در جنوب شرقی آسیا واقع شده که شهرهای مدرن، فرهنگهای متنوع، سواحل زیبا و جزایر و جنگلهای بینظیرش آن را به مقصدی جذاب برای توریستهای سیریناپذیر و ماجراجو تبدیل کرده است.
گردشگری مالزی اکنون اهرمی قدرتمند در رشد اقتصادی این کشور قلمداد شده و دولت مالزی با سیاستگذاریهای متمرکز گامهای موفقی در این حوزه برداشته است. یکی از حوزههایی که این دولت چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی به توسعه آن اهتمام ورزیده، “گردشگری سلامت” است. این صنعت در حال حاضر به دومین منبع درآمد این کشور بدل شده و در سالهای اخیر با رشد بالای 90 درصد همراه بوده است.
چرا گردشگری سلامت در مالزی رشد چشمگیری داشته؟
با افزایش قیمت درمانهای مختلف در سراسر دنیا و گاهی به علت در دسترس نبودن برخی درمانها یا تکنولوژیهای پزشکی، بیماران در کشورهای مختلف بیش از پیش به سفر به کشورهای همسایه و غیرهمسایه روی آوردهاند. برای گردشگران سلامت نیز انگیزههایی از این دست و همچنین جاذبههای طبیعی مالزی سبب سفر درمانی آنها به این کشور شده است. اما پرسشی که مطرح میشود این است که مالزی ورای این موارد چه مزیتهای دیگری دارد که آن را تبدیل به قطب گردشگری سلامت در دنیا کرده؟
1) برخورداری از سیستم درمان و سلامت پیشرفته
سیستم بهداشت و درمان مالزی از دو بخش عمومی و خصوصی تشکیل شده است. در بخش عمومی 5 درصد از بودجه دولت به زیرساختهای این بخش اختصاص داده شده و سایر هزینهها از مالیات درآمد شهروندان مالزی تأمین میشود. تمام مقیمان مالزی میتوانند از امکانات و تسهیلات این بخش بهره ببرند، حال آنکه بیماران خارجی تنها میتوانند به سراغ بخش خصوصی رفته و از امکانات این بخش استفاده کنند.
حمایتهای دولت مالزی از این سیستم درمان، مالزی را تبدیل به کشوری کرده که از دیرباز بیماران زیادی از سایر کشورها برای درمان به بیمارستانها و مراکز درمانی این کشور مراجعه میکردهاند.
2) مقرون به صرفه بودن درمانها و سفر
از آنجاییکه نیروی کار در مالزی به نسبت سایر کشورهای غربی یا کشورهایی همچون ژاپن هزینه پایینتری دارد، گردشگری سلامت در این کشور با هزینهای مناسب برای بیماران امکانپذیر شده است. بیماران اروپایی و آمریکایی اکنون میتوانند خدمات درمانی مورد نظر خود را با بالاترین کیفیت با 40 تا 60 درصد کاهش در هزینهها در کوالالامپور یا سایر شهرهای این کشور دریافت کنند.
3) تسلط پزشکان و پرسنل درمان به زبان انگلیسی
یکی از نگرانیهای اولیه هر بیمار در مراجعه به کشوری دیگر برای انجام درمانش، موضوع برقراری ارتباط با پزشک معالج میباشد. در مالزی این مشکل کمتر به چشم میخورد، چرا که نه تنها تعداد زیادی از پزشکان و پرسنل به زبان انگلیسی تسلط دارند، بلکه در برخی موارد پزشکان به زبان مردم هند و اندونزی (دو کشور همسایه مالزی) نیز مسلط هستند.
4) جاذبههای توریستی مالزی
بدون شک، تنوع جاذبههای گردشگری این کشور به همراه تنوع فرهنگی ساکنان آن یکی دیگر از دلایل رشد صنعت گردشگری سلامت در مالزی بوده است.
5) زمان کوتاه انتظار
در کشورهایی مثل کانادا، آمریکای شمالی و مرکزی، صفهای طولانی انتظار پشت درب مطب دکترها امری عادیست. در این کشورها حتی بیماری که برای مثال نیاز به جراحی فوری ارتوپدی دارد، بایستی در صف انتظار قرار بگیرد. حال آنکه، این بیمار میتواند همین جراحی را در بیمارستانهای مالزی در کمتر از یک ماه تدارک ببیند.
6) گردشگری حلال، مفهومی که مالزی ابداعش کرد
مالزی در بین کشورهای مسلمان اولین مقصد پربازدید مسلمانان سراسر دنیا به شمار میرود. این کشور با مطرح کردن مفهومی به نام گردشگری حلال در سال 1974 و پیریزی استانداردهایی برای گسترش گردشگری مذهبی و حلال در سال 2000 موفق به جذب دوچندان توریستهای مسلمان شده است.
داستان سفر آریامدتور به مالزی
در راستای توسعه بینالمللی فعالیتهای شرکت، گشت سلامت آریا به سراغ یافتن الگوهای مناسب و همکارانی بینالمللی رفته است. از این رو، در خرداد ماه 1398 سفری به کوالالامپور ترتیب دادیم تا فرصتهای همکاری دوجانبه در زمینهی گردشگری سلامت را با کشور مالزی مورد بررسی قرار دهیم.
در این سفر به بیمارستانهای کوالالامپور سری زدیم و چند دیدار تدارک دیدیم و از فرصتهای همکاری بین ایران و مالزی در زمینه گردشگری سلامت حرف زدیم. یکی از موضوعاتی که در گفتگوهای خود دنبال کردیم، موضوع ارجاع بیماران و متقاضیان درمان به ایران یا مالزی بر اساس نزدیکی جغرافیایی بود. در این طرح، ما آن دسته از متقاضیان درمانی را که ساکن شرق آسیا هستند، به مالزی ارجاع میدهیم و در ازای آن پذیرای بیمارانی میشویم که از نظر جغرافیایی به کشور ما نزدیک هستند و شرکتهای همکار ما در مالزی درمان آنها را به ما واگذار میکنند.
اعزام پزشکان مجرب ایرانی به مالزی و سفر پزشکان مالزیایی به ایران برای آموزش و به اشتراکگذاری تجارب نیز از جمله مواردی بود که در مذاکراتمان مورد بحث و بررسی قرار دادیم و امید داریم در آیندهای نزدیک بتوانیم این موضوع را محقق کنیم.
بدون شک مالزی یکی از کشورهای مناسب برای همکاری در زمینه مدیکال توریسم است. ارتباط و همکاری درست و استراتژیک ما با این کشور میتواند سرمایههای علمی و تجربی پزشکیمان را بیش از پیش در دنیا مطرح کرده و ما را در صنعت مدیکال توریسم به جلو براند و از انزوا خارج کند.
در انتها، از شما دعوت میکنیم تصاویر سفر محمد نصری به مالزی را در گالری زیر ببینید.
آلبوم تصاویر
سایر اخبار گشت سلامت آریا
با سلام با اطلاعی که من از وضعیت گردشگری سلامت در کشور مالزی دارم آن ها تصمیم دارند در سال ۲۰۳۰ به قطب گردشگری سلامت در دنیا تبدیل بشوند . در حال حاضر هم در شرق آسیا دارای مراکز قوی پزشکی و درمانی هستند . امیدوار هستیم گردشگری سلامت در ایران نیز به واسطه بیمارستان ها و پزشکان مجرب خود بتواند در سطح جهانی مطرح بشود.
بهصورت کلی کشور مالزی برنامه جامعی برای تقویت توریسم و بهتر شناخته شدن این کشور در جهان به عنوان منطقهای جذاب برای توریستها دارد و در ذیل آن نیز پلن ویژهای برای مدیکال توریسم در شهر کوالالامپور دارد.
به عنوان مثال بیمارستانهای شهر کوالالامپور دارای استاندارد جهانی و زیرساختهای گردشگری سلامت هستند. پزشکان، پرستاران، کارکنان بیمارستانها و کلینیکها مسلط به زبان انگلیسی هستند. با پرسونای بیماران از کشورهای مختلف آشنا هستند و با بیماران بسیار حرفهای برخورد میکنند. زیر ساختهای لازم ترنسفر از فرودگاه و انجام پیکآپ و دراپآف فرودگاهی متناسب با حال بیمار فراهم شده است. برای همراهان بیمار که اوقات خود را به بهترین نحو سپری کنند برنامههای ویژهای دارند. با توجه به پر درگیر بودن صنعت مدیکال توریسم، بخشهای مختلف خدمترسان به بیماران در کنار هم به خوبی کار میکنند.
اخیرا نیز برای بهبود و تقویت سطح پزشکی در مالزی از پزشکان صاحبنام در سطح جهانی برای همکاری دعوت کردهاند.
بیشک بنچمارک کشورهایی که در زمینه گردشگری سلامت سرمایهگذاری خوبی کردهاند و انرژی زیادی گذاشتهاند، میتواند کمک قابل توجهی به بالا بردن استانداردهای مدیکال توریسم در کشورمان کند و زمینههای همکاری در سطح بینالمللی را فراهم نماید.
سوالی که دارم تحریم های حال حاضر آیا تاثیر منفی روی کارهای شما در گردشگری سلامت نداشته این رابطه با کشورهای دیگر به چه طریقی انجام میشه در این شرایط سیاسی ایران با دنیا ؟؟
مسلما بحث تحریمها در شکل روابط ما با سایر کشورها بیتاثیر نبوده و سختیهایی را برای ما به عنوان یک شرکت بینالمللی که در زمینه گردشگری سلامت فعال است، به همراه داشته است. با شرایط پیش آمده برای ایران، ۲ اقدام را میتوان متصور شد: یک دست روی دست گذاشته و کاری نکنیم تا اوضاع کشور به حالت عادی برگردد. دو با وجود شرایط بوجود آمده به دنبال فرصتها بگردیم و موانع و تهدیدها را کنار زده و پر قدرت فعالیت کنیم.
مسلما ما در آریامدتور گزینهی دوم را پیش گرفتهایم. ما کار درست را انجام میدهیم و حرفهای کار میکنیم و طرفهای خارجی را متقاعد میکنیم همه چیز طبق اصول و برنامهریزی پیش میرود. از طرفی هم در مقوله درمان و گردشگری، موضوع سیاسی خاصی وجود ندارد بنابراین خیلی نباید روی این مسائل حساس بود و نباید اجازه داد موانع، جلوی پیشرفت کار را بگیرد.
اگرچه که باید هوشمندانه رفتار کرد و بیگدار به آب نزد. در تارگتزونها و سگمنتهای انتخاب شده باید دقت کرد، مشورت گرفت و با هوشیاری تصمیمگیری کرد.
بنده در جریان هستم مالزی در دنیا به عنوان قطب گردشگری سلامت مطرح است البته یکی از قطب ها و برای جدی تر گرفتن موضوع توریسم درمانی سال ۲۰۱۹ را به عنوان توریسم پزشکی زیبایی نامگذاری کرده اند که تمرکز روی جراحی های زیبایی است.
با این توضیحات آیا مردم مالزی رغبتی به خروج از کشور نشان می دهند؟ آیا ایران هم از جمله مقاصد آن ها برای سفر درمانی یا سفر زیبایی بوده است؟ جناب نصری ممنون می شوم پاسخ بفرمایید.
عرض سلام جناب آقای دکتر. بله کشور مالزی کارهای خیلی زیادی برای رونق مدیکال توریسم انجام داده و در تلاش هستند شهر کوالالامپور رو در کلاسی جهانی به دنیا معرفی کنند. نکتهای که بسیار مهمه اینه که مالزی به لحاظ زیرساختهای گردشگری قوی کار کرده و هر روز در حال بهتر شدنه اما در زمینهی پزشکی هنوز فاصله داره تا نقطهی ایدهآل. بسیاری از پزشکهایی که در بیمارستانهای مالزی جراحی انجام میدن از کشورهای دیگه استخدام شدن و مشغول کار هستن و کشور هنوز از لحاظ تیمهای پزشکی غنی نشده. بنابراین کماکان شاهد هستیم حتا مردم مالزی قشر خاصی از اونها برای درمان و یا انجام جراحیهای زیبایی به کشورهای دیگه سفر میکنند که ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. با کارهایی که انجام دادیم تعداد نفراتی که برای جراحیهای پلاستیک از کشور مالزی، آریامدتور و ایران رو انتخاب کردن قابل توجه هستند. امیدواریم بتونیم این روند رو حفظ کنیم و تعداد ورودیهای گردشگر سلامت رو افزایش بدیم.