حضور دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران و چرایی آن
حضور دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران، معلول برخی ایرادات ساختاری، عدم نظارت و اقدامات مناسب است. اما چه عواملی زمینه را برای حضور دلال در گردشگری سلامت فراهم میکنند؟
- نبود زیرساخت مناسب در زمینۀ گردشگری سلامت
اگر صنعت گردشگری سلامت کشور بخواهد به جایگاه مناسب دست یابد، نیاز به امکانات و زیرساختهایی مانند فضای بیمارستانی و درمانی استاندارد، سازمان رسیدگی به امور و شکایات مرتبط با مدیکال توریسم و شرکتهای تسهیلگر قانونی دارد. در شرایط کمبود این امکانات، دلالانی که تنها به فکر سود کوتاهمدت و شخصی خود هستند، دست به اقدام زده و موجب لکهدار شدن آبرو و اعتبار سیستم و کاهش اعتماد افراد میشوند.
- عدم وجود یک سیستم یکپارچه در زمینۀ مدیکال توریسم
در زمینۀ توریسم سلامت، وجود یک سیستم یکپارچه و منسجم بسیار ارزشمند بوده و به تمامی فعالیتها در این زمینه جهت میبخشد. تمامی مراکز دستاندرکار از قبیل مراکز درمانی فعال در گردشگری سلامت، شرکتهای واسطه و تسهیلگر و سایر مراکز خدماتی باید در این سیستم به هم متصل بوده و تحت نظارت یک شورای راهبردی متشکل از مسئولین مرتبط باشند. این شورا نیز باید قوانین و مراحل مختلف فرایند درمانی بیماران خارجی را بهصورت واضح و یکدست به آنها ابلاغ کند. از طرفی دسترسی بیماران خارجی به این سیستم موجب میشود که منبعی قانونی و همیشگی در دسترس داشته باشند تا بتوانند به آن مراجعه کرده و درگیر دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران نشوند.
در زمینۀ توریسم سلامت، وجود یک سیستم یکپارچه و منسجم بسیار ارزشمند بوده و به تمامی فعالیتها در این زمینه جهت میبخشد.
- عدم نظارت کافی روی دلالان گردشگری سلامت
بسیاری از دلالان در این حوزه فعالیت خود را از مراحل ابتدایی حضور بیماران خارجی در ایران شروع میکنند. این دلالان در قالب تورلیدر، راننده تاکسی و راهنما عمل کرده و از همان فرودگاه گردشگران خارجی را جذب میکنند. حال اگر یک قانون سختگیرانه و یک سیستم نظارتی قوی این افراد را شناسایی و متناسب با اقدام خود جریمه کند، این بازار برای دلالان سوددهی نداشته و نقش دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران کاهش مییابد.
– بیشتر بخوانید: مترجم درمانی و نقش انکارنشدنی او در بیمارستان
بخش خصوصی در زمینۀ گردشگری سلامت نقش بسیار پررنگی داشته و میتواند موجب افزایش درآمد کشور در زمینۀ مدیکال توریسم گردد. چرا که وقتی مراکز خصوصی و در عین حال قانونی در این زمینه سرمایهگذاری میکنند، گردشگر گزینههای استانداردی برای انتخاب داشته و در دام دلالان نمیافتد.
- فقدان تبلیغات و برندینگ برونمرزی در زمینۀ توریسم سلامت
در دنیای امروز بسیاری از اقدامات بر پایۀ اینترنت، فضای مجازی و بازاریابی دیجیتال صورت میپذیرند. اما علیرغم گسترش تبلیغات و پیشرفت دیجیتال مارکتینگ در ایران، افراد بانی و فعال در زمینۀ مدیکال توریسم از این توانایی بالقوۀ جوانان ایرانی بهرۀ کافی نمیبرند. دیجیتال مارکتینگ تاکنون نقش خود را در زمینۀ توریسم سلامت به خوبی ایفا نکرده و این موضوع عرصه را برای فعالیت دلالان فراهم کرده است.
– بیشتر بخوانید: تبلیغات هوشمندانه، کلید ماندگاری در بازار گردشگری سلامت
دیجیتال مارکتینگ تاکنون نقش خود را در زمینۀ توریسم سلامت به خوبی ایفا نکرده و این موضوع عرصه را برای فعالیت دلالان فراهم نموده است!
- شفاف نبودن تعرفههای درمانی در بیمارستانهای ایران
شفاف و یکسان نبودن تعرفۀ خدمات درمانی در مراکز درمانی مختلف موجب میشود که دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران جولان بیشتری بدهد و مبالغ بالاتری را به گردشگران از همه جا بیخبر پیشنهاد دهد. از آنجا که مرجعی نیز برای بررسی قیمتها در دسترس این گردشگران نیست، آنها ممکن است به ناچار پیشنهاد دلالان را پذیرفته و در دام اقدامات درمانی بیکیفیت و گرانقیمت گرفتار شوند.
– بیشتر بخوانید: مهمترین موانع رشد گردشگری سلامت در ایران
سود یک دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران به 30 تا 40 درصد میرسد!
ممکن است در ابتدا این جمله شما را متعجب کند اما این موضوع واقعیت دارد. در سالهای اخیر درآمد جهانی در حوزۀ گردشگری سلامت چیزی حدود صد میلیارد دلار در سال بوده است. کشورهایی مانند آمریکا، آلمان، چین، فرانسه و ژاپن جزو کشورهای برتر در این زمینه بوده و بیش از 50 درصد از توریستها را به خود جذب کردهاند. این در حالیست که ایران چیزی بین نیم تا یک میلیارد دلار در این زمینه کسب درآمد داشته است. در حال حاضر نیز تنها 166 بیمارستان کشور امتیازات لازم و مجوزهایی مانند IPD را جهت درمان گردشگران سلامت دارند. این تعداد و این درآمد، تنها گوشهای از توانایی بالقوۀ ایران در زمینۀ مدیکال توریسم را نشان میدهند. اما نقش دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران آنجا مشخص میشود که میبینیم از حدود نیم میلیون بیمار خارجی در سال گذشته، بین 80 تا 90 درصد آنها توسط دلالان جذب شدهاند. عدم وجود یک سیستم یکپارچه با نرخ مصوب و در دسترس نیز موجب شده است که دلالان قیمتهای دلخواه و پیشنهادی خود را از بیماران دریافت کنند. بهحدی که گاهی 30 تا 40 درصد از هزینۀ دریافتی از بیمار به خود دلال میرسد. این مبلغ بسیاری از اوقات بیشتر از سود خالص بیمارستان یا کادر درمانی دستاندرکار است. طبق آمار مختلف، در سالهای اخیر تمایل بیماران خارجی به انجام اقدامات درمانی در ایران روند کاهشی داشته است که دلیل آن، بلای دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران است.
سود یک دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران به 30 تا 40 درصد میرسد!
حضور دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران چه معضلاتی به همراه دارد؟
- دید کوتاهمدت دلالان به سودآوری این صنعت، موجب میشود که مبالغ دریافتی بیشتر و خدمات قابل ارائۀ کمتری پیشنهاد دهند. این موضوع در درازمدت سود کلی کشور را کاهش داده و یک ضدتبلیغ برای ایران محسوب میشود.
- ارجاع بیماران خارجی به مراکز بیکیفیت و فاقد امتیازات لازم موجب کاهش اعتماد آنها و مخدوش شدن چهرۀ بهداشت و درمان کشور شده است.
– بیشتر بخوانید: چرا بیماران خارجی به گردشگری سلامت نه میگویند؟
- کاهش ارزآوری و ایجاد شغل، همراه جداییناپذیر فعالیت دلالان است. نیازی به توضیح نیست که صنعت گردشگری سلامت پتانسیل سودآوری و ایجاد شغل بسیار بالایی برای جوانان کشور دارد و میتواند تولیدکنندگی و خدمات قابل ارائه را بسیار افزایش دهد. متاسفانه حضور دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران، مانع از این اتفاق ارزشمند شده و روند پیشرفت در زمینۀ توریسم سلامت را کند کرده است.
- افزایش تمایل بیماران خارجی به کشورهای رقیب، ضرر دیگریست که دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران ایجاد میکند. در حال حاضر کشورهای اطراف مانند ترکیه و کشورهای عربی به رقیب سرسختی برای مدیکال توریسم در ایران بدل شدهاند. این کشورها در حال افزایش خدمات قابلارائه و باکیفیت مانند انواع ویزای درمانی دارای تخفیف و احداث مراکز درمانی با استانداردهای بینالمللی در زمینۀ توریسم سلامت هستند. حضور دلالان در گردشگری سلامت ایران نیز بیماران خارجی را بیشتر به سمت این کشورها سوق میدهد.
چطور میتوان از نقش دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران جلوگیری کرد؟
- تاسیس بیمارستانهای مخصوص بیماران خارجی و دارای امتیازات، مجوزها و استاندارهای کافی در این زمینه میتواند نقش دلالان را کمرنگ سازد.
– بیشتر بخوانید: راهنمای دریافت مجوز گردشگری سلامت
- ممکن است دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران به طور کلی حذف نشود اما مراکز درمانی و پزشکان میتوانند با این دسته از افراد همکاری نکرده تا دست آنها از صنعت مدیکال توریسم کوتاه شود.
- تشکیل شوراهای راهبردی و سیستمهای نظارتی جهت تدوین یک برنامۀ استاندارد و قانونی در زمینۀ گردشگری سلامت بهشدت به کاهش نقش دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران کمک میکند.
- تاسیس شرکتهای تسهیلگر قانونی در زمینۀ توریسم سلامت میتواند موجب آرامش خاطر بیماران خارجی شود و خدمات درمانی و رفاهی کامل را برای آنان فراهم کند.
– بیشتر بخوانید: استارتاپ ها در گردشگری سلامت ایران
- همکاری بیمهها در زمینۀ توریسم سلامت امری ضروری به حساب میآید. بیمهها با کمک به بیماران و مراکز درمانی، به افزایش تقاضا و درآمد تمامی بخشهای درگیر در این صنعت کمک میکنند.
- وجود تسهیلات برای بیماران خارجی از قبیل ویزاهای درمانی به همراه تخفیف، میتواند موجب شود که بیماران تمایل بیشتری به انجام اقدامات درمانی در این کشور داشته باشند.
- استفاده از بستر فضای مجازی و خدماتی از قبیل بازاریابی دیجیتال، خدمات الکترونیکی و نرمافزارهای مرتبط در این زمینه، کمک شایانی به افزایش شناخت بیماران خارجی در زمینۀ سیستم سلامت و درمان ایران میکنند و این موضوع باعث میشود بیماران با علم بیشتر و انتخابهای درستتری به کشور ما روی آورند. همچنین فعالیتهایی مانند تاسیس دفتر یا برگزاری سمینارهای مختلف در کشورهای دیگر و با هدف شناساندن صنعت گردشگری سلامت ایران، قدم بزرگی در این زمینه است.
- با توجه به اینکه هزینۀ درمانی در کشور ما بسیار پایینتر از کشورهای توسعهیافته بوده و در عین حال خدماتی با همان کیفیت به بیماران ارائه میشود، ایران میتواند به یک کشور برتر در زمینۀ گردشگری سلامت تبدیل شود. تمامی این موارد منوط به افزایش نظارت و کار تشکیلاتی منظم در این زمینه هستند تا نقش دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران از محوریت درآید. این موضوع سبب میشود که افراد حاضر در صحنه نیز انگیزه و امید بیشتری برای ادامۀ راه داشته باشند و ایران بتواند از تمامی امکانات بالقوۀ خود در زمینۀ گردشگری سلامت بهره برد.
چطور میتوان از نقش دلال در صنعت گردشگری سلامت ایران جلوگیری کرد؟
خیلی از همین دلال ها زمینه توریست درمانی در ایران به وجود اوردن.کار کردن واقعا.رفتن کشور غریب بازار یابی کردن.میگین بیمارستان همکاری نکنه؟ بیمارستان التماس دلال رو میکنه که فقط بازار رو به سمت بیمارستان اونا بکشن
سلام… بسیاری از افراد که اقدام به جذب بیمار از کشورهای همسایه میکنند، بسیار مرتب، روی اصول و براساس تمام پروتکلها امورات را جلو میبرند. اما متاسفانه بسیاری دیگر نیز هستند که فقط به فکر سود مقطعی و آنی خود میباشند و بیمار را صرفا به چشم دلار میبینند. رضایت بیمار در اولویت آنها نیست. به عنوان مثال بیمار را نزد پزشکهایی میبرند که صرفا قیمتی پایینی دارند و کاری به کیفیت خدمات درمانی و تخصص آنها ندارند. یا اینکه هزینههای پنهان بسیاری را برای بیمار میتراشند. درنهایت اتفاقی که میافتد چهره بدی را از ایران و پزشکی ایران به نمایش میگذارند.
روی صحبت و اشاره به این تیپ افراد میباشد که امیدواریم با ساماندهی و یکپارچگی بتوان نام پزشکی و گردشگری ایران را آنگونه که شایسته است به جهان نشان داد.